Rouheva limppu
2 isoa limppua
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl pellavansiemeniä
2 dl vettä
¾ palaa hiivaa (35 g hiivaa)
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
noin 12-14 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl öljyä
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen pellavansiemenrouhe ja ?siemenet. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Liuota hiiva 2 dl kädenlämpöistä vettä. Lisää suola ja siirappi. Sekoita joukkoon haaleaksi jäähtynyt vesi-rouhe-siemen-seos ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita taikinaan jauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää loppuvaiheessa myös öljy. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan. Leivo kahdeksi isoksi pyöreäksi limpuksi tai paista suorakaiteen muotoisissa leipävuoissa. Paista ensin 250 asteessa 10 minuuttia, laske lämpitila 175 asteeseen ja jatka paistamista 50-60 minuutti. Kääri kypsät leivät jäähtymään leivinliinaan.