Kasviöljyn laatu
Pellavansiemenessä on runsaasti öljyä. Siitä 93 % on tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa. Pellavansiemenöljy on hyvä monityydyttymättömien rasvahappojen lähde.
Pellavansiemenöljy sisältää ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja, ALA:a eli alfalinoleenihappoa (59 %) ja LA:a eli linolihappoa (noin 15 %). Öljyn erityispiirre muihin kasviöljyihin verrattuna on suuri alfalinoleenihapon määrä. 2 tl pellavansiemenöljyä sisältää 6 g ALA:a. Samassa määrässä rypsiöljyä on sitä vain 1 g.
Alfalinoleenihappo (ALA) on omega-3-rasvahappo, josta elimistö pystyy muodostamaan muita omega-3-rasvahappoja, kuten eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Kun ruokavalioon lisätään enemmän ALA:a, myös EPA:n ja DHA:n määrä elimistössä suurenee. Pellavansiemenöljy ja -rouheet, rouhittu pellava sekä niitä sisältävät elintarvikkeet ovat hyvä vaihtoehto ALA:n lähteeksi, jos ruokavalio ei sisällä riittävästi kalaa.
Rasvahappojen välinen saantisuhde on tärkeä, koska rasvahapot kilpailevat elimistössä samoista entsyymeistä, eikä rasvahappo voi muuttua n-6, n-3 tai n-9 -sarjasta toiseen. Kudosten rasvahappokoostumus heijastaa ravinnon rasvahappokoostumusta.
Tutkimustietoa välttämättömien rasvahappojen saannin merkityksestä
Optimaalisesta n-6/n-3-suhteesta ei olla päästy yksimielisyyteen ja annetuissa suosituksessa on runsaasti vaihtelua. Solukalvojen n-6/n-3-suhde vaikuttaa oleellisesti aivojen toimintaan. Eläinkokeiden perusteella aivotoiminnan kannalta (oppiminen, lämmönsäätely, unen säätely, kivunsieto) optimaaliseksi suhteeksi on esitetty suhdetta 4:1 tai vähemmän. Optimaalinen suhde todennäköisesti vaihtelee iän mukaan. N-3-rasvahappojen saanti on erityisen tärkeä aivojen kehityksen kannalta varhaislapsuudessa. Edellä mainittujen omega-rasvahappojen (n-3/n-6) suhde on pellavaöljyssä 4:1 eli erittäin hyvä. Tasapaino ALA:n ja LA:n välillä on tärkeää, koska se säätelee EPA:n ja DHA:n muodostumista ALA:sta. Kun rasvahappojen suhde on painottunut oikein, muodostuu ALA:sta kehossamme EPA:a ja DHA:ta, jotka vaikuttavat elimistössä mm. silmien hyvinvointiin sekä immuunijärjestelmän, hermoston ja aivojen toimintaan (Tanskanen A. 2004). Täydentämällä ruokavaliotaan esimerkiksi pellavaöljyllä saadaan elimistön rasvahappotasapaino tasoittumaan, koska pellavaöljyn sisältämästä ALA:sta muodostuu elimistössä EPA:a ja DHA:ta noin 5-10 %. Tämä määrä tyydyttää normaalin tarpeen (Tanskanen A, 2004).